ShapeUp magazines
Solo Frida

Ett nytt nummer av underbara ShapeUp!

File_000(1) Personligt

På tisdag finns senaste numret av ShapeUp i butik. Jag överdriver inte när jag säger att det var helt underbart att få det i min hand. Varje tidning är som ett eget litet företag som ska startas, drivas och avslutas och, tro mig, det kan vara rätt kämpigt att få ihop allt. Att få hålla i resultatet och bläddra i det någon vecka efter tryck är så härligt. Men, framförallt är det förstås härligt att nå ut till så många tusentals läsare med ett riktigt bra innehåll som förhoppningsvis ger energi. För vi behöver alla fylla på med energi, och jag vill att ShapeUp ska hjälpa till med det.

Om vi snackar energi så kan jag säga att jag är rätt trött numera, efter arbetsdagar som är alldeles proppfulla av möten, produktion och kommunikation. Egentligen skulle jag ha ägnat kvällen åt städning (det behövs verkligen!) för en kompis skulle komma och hälsa på, men nu kommer hon inte så jag skiter i allt vad städning heter och tar en helkväll i stallet istället. Där kan man snacka om ett ställe som bara ger energi, utan att ta. Vi behöver alla sådana ställen.
File_000
Idag har jag hängt i ett riktigt sånt där coolt källargym, hos Sundbybergs TK. Det är ett ställe där man lyfter, tungt. Vi träffade tre tjejer som tävlar på elitnivå i styrkelyft, varav två är med i landslaget. Läs mer om dem i nästa nummer. Vet ni förresten att styrkelyft är en kvinnodominerad sport? Det är fler tjejer än killar som tävlar i Sverige. Varför det är så, och mycket annat pratar vi om i nästa nummer. Det blir riktigt intressant!

Peace & utomhusgym

image Träning

Idag har jag haft en riktigt intensiv dag på jobbet. Bra, men stressig. Kände att jag verkligen behövde rensa hjärnan. Träna. Komma ut i naturen. Men inte på gymmet, inte ikväll. Samtidigt vill jag inte bara köra cardio, det blir ju lätt så eftersom det är enkelt. Så jag sprang till utegymmet vid Djurgårdens fotbollsklubb och körde alla maskiner där plus plankan och mountain climbers. Det var så lugnt och skönt, precis i skogskanten. En man som tränade i sina vanliga kläder och ett äldre par som hjälpte varandra. Vitsippor som blommade överallt. Långt från allt vad träningshets och #fitspo heter :)
Sprang hem på en sån där perfekt stig med sviktande underlag. Gillar verkligen att springa! Och att träna. Tänk att jag så länge gick omkring och trodde att det inte var för mig. Nu är det ett måste.
Hoppas du haft en fin dag, träning eller inte.
Xx

Lifesum krossar förbränningsmyten

IMG_0353 Personligt

För en tid sedan skaffade jag den omtalade Lifesum-appen, där du kan lägga till allt du äter under en dag och se hur många kalorier du får i dig. Den tar hänsyn till varifrån energin kommer och du kan även addera träning för att få en bild av hur det ligger till med kroppens inkomster och utgifter, enkelt förklarat. Du kan välja olika inställningslägen, till exempel att du vill gå upp eller ned i vikt, eller som jag – att du vill vara hälsosam utan specifika önskemål om viktförändringar.

Det här är livsfarligt för den som har tendenser till kontrollbeteende och ätstörningar. Jag är ju inte lagd åt det hållet, och känner mig lugn med appen. Förmodligen tröttnar jag snart, men under ett par veckor är det intressant att checka. Lifesum lär mig till exempel att jag behöver mer protein än jag trott. Den tipsar om att jag borde ta ett glas vatten då och då. Och så har den överraskat mig genom att avslöja att jag äter mindre än jag föreställt mig. Eftersom jag har en tillåtande inställning till mat och sällan får dåligt samvete över pasta, bullar och sånt, har jag alltid trott att jag får i mig mer än de flesta.

File_001(5)

Jag är ju ”den där sköna tjejen” som tar en tårtbit medan mitt sällskap kanske väljer en frukt, och jag tackar sällan nej till choklad eller pizza. Alla som känner mig vet det här. Många har sagt att de skulle bli tjocka om de åt som jag. Men enligt Lifesum ligger jag strax under mitt rekommenderade dagliga intag. Inte på någon dietnivå, men lite under. Trots en croissant här och lite choklad där. Nu när jag tränar en del behöver jag äta mer vissa dagar, det är tydligt.

Så förmodligen har jag inte någon ”magiskt hög förbränning” som gör att jag kan vara smal hur jag än lever. Så där som alla alltid sagt. Kanske äter jag helt enkelt lite mindre än många andra? Begränsat med rött kött, få mjölkprodukter och att jag äter rätt lite mackor/bröd är nog anledningen, om jag ger mig på en analys. Kanske är det min diet-secret, som jag liksom aldrig tänkt på eller formulerat tidigare. Jag lever ju med känslan av att kunna äta precis vad jag vill, men egentligen kan jag nog inte det, lika lite som alla andra. Det där med min höga förbränning är alltså med största sannolikhet inte alls särskilt sant.

File_000

Det känns konstigt och lite sjukt att skriva vad jag äter varje dag, så här på detaljnivå. Någon av er som använder Lifesum eller liknande kostdagboks-app? Vad tycker ni?

Att träna på det som är svårt

File_000-5 Träning

Idag har jag träningsvärk i HELA kroppen efter torsdagens Kari Traa-event. Träningsvärken är värst dag två för mig. Då passar det perfekt att rida, eftersom det trots allt är hästen som springer. Min tränare kom och hjälpte mig, vilket verkligen behövs efter en lång vinter med massor av jobb och dåligt med utrymme i ridhuset vilket gjort det svårt att träna ordentligt.

När jag rider kan jag vara ganska lat. Inte så att jag inte vill rida, tvärtom, men jag gör helst det som är lätt för min häst och mig. Jag anpassar mig lite för mycket efter dagens känsla och låter den styra vad vi övar på. Det blir ofta en miljon övergångar… Ni som rider fattar grejen. När jag rider för tränare måste jag göra sånt som jag har svårt för och då känns det plötsligt inte lika nice och smooth längre. Inte till en början, sen blir det såklart mycket bättre. Det kan liksom inte kännas bra hela tiden, då utvecklas man inte.

Jag, och säkert även du, behöver bli bättre på att vara okej med att det inte går bra varje sekund. Och det kan inte alltid kännas bra. Vare sig det gäller ridning eller jobb, eller vad det nu kan vara. När man pushar sig själv och inte ger upp för den omedelbara tanken ”jag kan inte” så händer det grejer till slut. Eller hur? Att vilja vara bra jämt bromsar och förstör så jäkla mycket, så bara glöm det. Hej då prestige! Ridningen har lärt mig massor om det. Och om så himla mycket annat.

Nu ska jag kolla på lite Californication… Gamla serier är ju min grej. Hoppas du har en skön kväll. xx

 

Urban training – långt från min komfortzon

File_000(3) Personligt

Folk som springer på stan eller i någon citynära park i likadana träningskläder, i stora grupper, och ”peppar” varandra… Jag är ledsen, men jag har liksom aldrig riktigt fattat grejen. Jag var tjejen som gick och köpte godis eller satte mig på ett kafé när det var dags för idrottslektion i skolan. Jag gick aldrig på aerobics. Ni förstår nog. Den här sorglösa, härliga träningsvärlden som jag dragits in i har verkligen vidgat mina vyer – och jag älskar det. De senaste två månaderna har varit en crash course i träningsgemenskap och övningar jag faktiskt aldrig testat (plankan, mountain climbers, burpees…).
File_000(4)
Roligaste träningspasset so far var definitivt gårdagens, med Kari Traa och Sofia Sjöström, aka PT-Fia, och Emma Igelström i spetsen. ShapeUp sponsrade med hundra tidningar (jag släpade dit alla själv, det var det förstås värt) till alla deltagare. I en timme körde vi styrka, cardio och avslutningsvis lite rörlighetsträning i stadsmiljö, med Kungsträdgården som utgångspunkt. Bland annat höll vi till i Dramatentrappan och i Berzeeli park.
File_005Som Emma sa, det blir en speciell stämning när det bara är tjejer. Hon har förstås helt rätt i det, och jag tror alla följde hennes råd och lämnade prestige och tävlingsanda utanför. Det var i alla fall ingen som kollade snett på mig när jag fuskade lite och stämningen var så skön.
File_001(3)
ShapeUps praktikant Jenny och jag, ombytta i Kari Traa, innan vi gav oss iväg ut på stan och blev höga på endorfiner.
File_003(2)

Alla haffade en tidning efteråt, vilket förstås värmde mitt redaktörshjärta. Tror vi alla somnade gott sen.