Detta gör vitaminerna för dig

 

Studier har visat och forskare är eniga, vad vi stoppar i oss har en står påverkan på vår fysiska och psykiska hälsa. Många forskare och experter menar nämligen att en hel del av de problem, sjukdomar och krämpor som folk lider av har en direkt koppling till kosten. Hälsoproblem och smärtor kan nämligen bli resultatet av att kroppen inte har fått i sig de mineraler och vitaminer som den behöver.

I denna text kommer du att få läsa om de vitaminer och mineraler som är absolut viktigaste för kroppen. Hälsokost och kosttillskott är med och bidrar till att du får i dig alla de ämnen som du behöver. Satsa på bra och ekologiskt odlade livsmedel och komplettera med kosttillskott om du behöver.

Vitaminer

  • B-vitamin – B-vitamin är egentligen uppdelad i hela 8 olika grupper. Alla har de sina olika egenskaper, men gemensamt för dessa åtta är att de hjälper kroppen att behålla normal synförmåga och hud. Även naglar och hår blir starkare av B-vitaminet. B-vitamin fungerar även som en uppiggare och hjälper till att motverka trötthet.
  • C-vitamin – Du har säkert hört att du ska ta C-vitamin när du börjar känna dig sjuk. Det finns en anledning till varför. Vitaminet ser till att skydda kroppens celler och ser även till så att immunsystemet fungerar så bra som möjligt.
  • D-vitamin – Under sommaren får kroppen mängder av D-vitamin från solen, men under vinterhalvåret är det betydligt svårare. D-vitamin har en mycket stor betydelse för hur människans skelett ser ut. Med D-vitamin kan du behålla en normal muskelfunktion, tänder, normala kalciumnivåer och normal benstomme.
  • E-vitamin – Precis som C-vitaminet så fungerar E-vitamin som en antioxidant för kroppen. Antioxidanten ser till att skydda människans vävnader, vilket i sin tur leder till att membranet i kroppen inte bryts ner på samma sätt. Många forskare menar även att E-vitamin är nödvändigt för att leva ett stressfritt liv.

Mineraler

  • Järn – Utan järn i kroppen kan vi snabbt känna oss trötta och hängiga. Det är järnet som hjälper till att transportera syret i våra kroppar för att förhindra koncentrationssvårigheter, trötthet, yrsel eller till och med huvudvärk.
  • Kalium – Nervsystemet behöver fungera normalt och det är precis det som kalium hjälper till med. Kalium ser till att syrabasen i kroppen regleras för att bibehålla ett normalt blodtryck.
  • Kalcium – Utan kalcium i kroppen skulle människan inte fungera speciellt bra. Kalciumet ser nämligen till att våra tänder, benstomme och vår muskelfunktion fungerar som den ska och det är därför kalcium är så otroligt viktigt för växande barn. Många forskare menar även att kalcium kan fungera förebyggande mot PMS-besvär.
marinate