En bättre vardag

Det finns många olika anledningar till att människor väljer hälsokost eller kosttillskott av olika slag i sin vardag. Man kan ha problem med trötthet under vinterhalvåret, ha svårt att få i sig tillräckligt med järn eller t.ex. använda sig av hälsokost för att motverka eller behandla en sjukdom. Orsakerna är många och livsmedelsutbudet fler. Av denna anledning har vi därför satt ihop en lista med alla de fördelar som hälsokost kan ha om det intas på rätt sätt.

Trötthet – En stor anledning till att människor väljer kosttillskott och hälsokost är för att man ständigt känner sig trött. Trötthet kan vara ett tecken på att man har järnbrist i kroppen och behöver tillsätta mer av detta. Järn kan man t.ex. hitta i rött kött eller i lever, men även i grönsaker som spenat, grönkål och bönor.

Humör – Ett dåligt humör behöver inte ha med personlighet att göra, utan kan faktiskt hänga ihop med kosten. Omega 3 finns bland annat i fisk och fet lax och sägs ha en stor inverkan på hur man mår och känner sig. Även stresshormoner kan sjunka.

Sömnbesvär – Ibland kan en dålig kost bidra till sömnbesvär istället för trötthet. Sömnbesvär orsakas oftast av oro eller mycket nervositet, vilket kan lindras med t.ex. Johannesört. Johannesörten sägs även lindra depressioner och har länge fungerat som ett substitut mot traditionell antidepressiv medicin. Innan du börjar att använda Johannesört bör du dock alltid rådfråga en läkare. Örten kan nämligen slå ut effekten av andra läkemedel som du använder dig av.

marinate