Enkelt att komma igång med löpning

Löpning anses vara en mycket bra motionsform som ger en lång rad hälsofördelar. En av de största fördelarna med löpning är att det är så enkelt att komma igång. Det räcker att ha ett par enkla löparskor och lite tur med vädret, så väntar ett härligt löppass vart man än befinner sig. Det kan dock ta lite tid att bli så van vid att löpträna, att det upplevs som något avkopplande och härligt. Här kommer några tips för att komma igång skonsamt.

Förberedelse innan man sätter igång

Innan man börjar med löpning är det bra att kontrollera att man inte har några hälsoproblem. En del skador man bär på i lederna kan vara bra att titta närmare på, exempelvis www.artros.org för att försäkra sig att inget blir förvärrat. I grund och botten kommer löpningen göra kroppen starkare, men vissa kan behöva komma igång långsammare än andra, om det finns problemområden i kroppen.

Att sätta upp mål

De flesta kan ha flera olika orsaker varför man börjar med löpning. Några vanliga brukar vara att gå ned i vikt, och att få bättre kondition. Man bör ha flera mål med sin löpning. Att enbart ha ett viktmål, kommer förmodligen inte i sig, göra att man håller fast vid löpningen särskilt länge. Men den som har flera orsaker, kommer att ha större orsak att hålla fast vid sina olika delmål.

Tålamod

För att komma igång så skonsamt som möjligt och därmed undvika onödiga skador, behöver man tålamod. Att genast bege sig iväg och springa två kilometer i högsta fart, kan vara förödande. Har man inte sprungit på flera år, lönar det sig att börja med att varva gång med löpning. Nyckeln är att kroppen måste hinna anpassa sig vid löpning. Ungefär en månad bör man vara lite extra försiktig, för att därefter börja med ett nybörjarprogram.

marinate