Förbättra din hårhälsa

Ett friskt hår med lyster och fyllighet associeras ofta med en hälsosam livsstil. Detta stämmer också bra in på verkligheten, då förändringar i hårkvaliteten ofta speglar inre obalanser. För den som vill ha ett friskt hår kan det därför vara bra att ha koll på olika aspekter som kan påverka hårhälsan.

Ät rätt

Håret är uppbyggt av en rad olika ämnen som kroppen inte kan producera på egen hand, och som därför måste tillföras via kosten. För den som vill stärka sitt hår är vissa näringsämnen särskilt viktiga att ha koll på.

  • Protein är en av de viktigaste beståndsdelarna i hårcellerna vilket gör att en brist kan leda till torrt och sprött hår. Proteinbrist kan också ibland vara orsaken till dålig tillväxt.
  • Järn är det mineral som har mest betydelse för håret. Detta beror på att hårsäckarna hämtar en stor del av sin energi från blodet, som vid järnbrist får svårt att fungera normalt.
  • C-vitamin hjälper kroppen att ta upp och tillgodogöra sig järnet som vi får i oss via kosten. Dessutom är vitaminet en viktig antioxidant som skyddar håret från oxidativ stress, vilket kan beskrivas som grunden till kroppens åldrandeprocess.
  • Omega 3-fettsyror finns i vår hårbotten och hindrar håret från att torka ut. Ämnet är därför viktigt att få i sig tillräckligt av då en frisk hårbotten är basen för ett sunt hår.

Stressa ner

Vi tappar i genomsnitt 50-100 hårstrån per dag, vilket är helt normalt. Det finns dock ett konstaterat samband mellan stress och förtunnat hår. Detta beror på att en stressig livsstil påverkar hårsäckens livscykel och förlänger viloperioden, som i sin tur leder till fällning utan ny tillväxt. Man behöver dock inte vara orolig för att tappa hela håret till följd av stress, men det spelar förstås en avgörande roll för ens hårkvalitet.

Träna

Fysisk aktivitet gynnar många av kroppens funktioner och leder överlag till en bättre kroppshälsa. Hårhälsan är inget undantag, därför är träning ett bra recept för starkt hår. Vid träning ökar blodcirkulationen, vilket gynnar hårsäckarna som då lättare tar upp viktiga näringsämnen. Men eftersom träning ökar kroppens näringsbehov är det också viktigt med en fullgod kosthållning. Särskilt viktigt är det med ett tillräckligt energiintag eftersom proteiner som behövs för hårtillväxten annars kan användas av kroppen som bränsle.

Ny teknik

Den som lider av håravfall, kan i vissa fall få bukt med problemet genom att hitta orsaken. Stress, miljögifter och underliggande sjukdomar kan ofta vara en bidragande faktor men i många fall kan även ärftlighet vara orsaken. Eftersom detta kan påverka det psykiska måendet mycket negativt är det viktigt att inte lida i det tysta. Företaget Nordichair.com är marknadsledande i Sverige inom hårtransplantation, vilket är en beprövad teknik som ger ett garanterat resultat. Många nöjda kunder vittnar om en förändring de inte tidigare trott var möjlig.

marinate