Hälsokost eller läkemedel?

Om man inte är speciellt insatt i ämnet kan det vara svårt att veta skillnaden mellan hälsokost och läkemedel. I många fall ser produkterna likadana ut, åtminstone om de kommer i form av kosttillskott, och det är heller inte ovanligt att de påstås ha samma typ av effekt på kroppen. Hälsokost har länge använts av människor över hela världen för att få ett bättre välmående och detsamma gäller till viss del även för läkemedel. Vad är då egentligen vad och hur ska man se skillnad på dessa?

Det är svårt att säga på rak arm vad som är hälsokost och vad som passar för just dig. För en person kan t.ex. örtte vara en typ av hälsokost, medan andra föredrar vitamintillskott eller att enbart använda sig av ekologiska produkter. Man brukar dock säga att hälsokost ligger mitt emellan den vanliga hälsosamma kosten som man ska få i sig varje dag och läkemedel.

Den absolut största skillnaden mellan hälsokost och läkemedel är hur produkterna är framställda. Hälsokost är naturliga ämnen som vi kan hitta i växter och livsmedel, medan läkemedel vanligtvis är kemiskt framställda. En annan skillnad mellan de två olika sakerna är hur de har kontrollerats. Alla läkemedel som vi har i Sverige har blivit godkända och registrerade av Läkemedelsverket som finns i landet. Det gäller inte bara kemiska läkemedel, utan även växtbaserade sådana och naturläkemedel. När det kommer till hälsokost är det dock annorlunda. Hälsokost och kosttillskott kontrolleras istället av livsmedelslagstiftningen. Detta i sin tur betyder att tillskotten eller hälsokosten inte har blivit varken granskade eller godkända när det kommer till de effekter som hälsokosten sägs ha. Detsamma gäller även när det kommer till säkerhet och bieffekter.

marinate