Hälsokost – enklare än du tror

När man talar om hälsokost är det lätt att man associerar till kosttillskott av olika slag. Detta stämmer till viss del, men främst handlar hälsokost om livsmedel och födoämnen som helt enkelt är nyttigare och bättre för hälsan än andra. Det betyder inte att en stor fralla med brieost är hälsokost bara för att den jämförs med en chokladkaka, utan hälsokost är livsmedel som kan vara med och bidra till en bättre fysisk och psykisk hälsa.

Kosttillskott räknas naturligtvis in i kategorin hälsokost, men är en mycket hårt koncentrerad form av en vitamin eller mineral. även aminosyror räknas in. Det finns mängder med olika typer av kosttillskott att använda sig av på marknaden, men det är viktigt att även hålla en balanserad och hälsosam kost till vardags och endast använda kosttillskott som komplettering.

När det kommer till livsmedel som anses vara hälsokost är listan väldigt lång. Här kan man bland annat hitta broccoli, gröna baljväxter och valnötter. Många av de livsmedel som räknas in som hälsokost kan även gå under det engelska namnet super food. Super food är detsamma som hälsokost och här menar man att maten är mycket hälsosam och nästan har superkrafter. I listan nedan kan du hitta ett flertal livsmedel som passar inom samma kategori.

 • Valnötter
 • Broccoli
 • Ägg
 • Citron
 • Lax
 • Blåbär
 • Havregryn
 • Råg
 • Gröna baljväxter
 • Avokado
 • Mörk choklad (75% eller mer)

När används hälsokost och kosttillskott?

Hälsokost i form av mat eller kosttillskott kan användas av flera olika anledningar. Kosttillskott kan vara till hjälp för den som vill gå ner i vikt eller för den som är i behov av mycket energi vid t.ex. hård träning. Hälsokost är även till nytta för den som inte får i sig tillräckligt med vitaminer från den dagliga kosten på grund av t.ex. sjukdom eller dieter. En person som äter hälsosamt varje dag och får i sig det rekommenderade dagliga intaget är sällan i behov av något tillskott.

När det kommer till hälsokost i form av naturliga livsmedel är det mycket svårt att överdosera. Detsamma gäller dock inte för den som tar kosttillskott. Ett kosttillskott är mycket starkt koncentrat av just en typ av vitamin eller mineral och får man i sig alldeles för mycket av denna kan man istället orsaka mer skada än nytta. Har du svårt att veta vilken typ av kosttillskott som du kan behöva kan du vända dig till en vårdcentral. När det kommer till hälsokost och träning brukar det vara betydligt enklare. Det är lätt att se vilka produkter som hjälper med muskeltillväxt, vilka som hjälper för viktnedgång eller vilka som ska ge extra energi. Är du tveksam även här, vilken som kan passa dig bäst, bör du vända dig till kunnig personal som kan guida dig genom djungeln.

marinate