Tips för ett hälsosammare liv

De flesta vill leva hälsosamt genom att träna och äta rätt. Problemet är att det är lättare i tanken än i praktiken, särskilt om det var ett tag sedan du tränade. Det är också många personer som aldrig tänkt så mycket på kosten, förrän kilona läggs på. Du ska nu få tips på hur du kan börja leva hälsosammare genom hälsokost och träning.

Den goda maten

Vi behöver äta varje dag för att leva och må bra. Problemet uppstår när det blir för mycket av det “goda” och för lite av det nyttiga. Hur kan du då ställa om din kost till att bli mer hälsosam? Det första som du behöver göra är att titta igenom kylskåp, frys, skafferi och dina godisgömmor. För att leva hälsosamt behöver du mer hälsokost och mindre kakor, frysta pizzor och glass. Det är inte förbjudet att äta sådant, men det är svårt att ställa om till en annan livsstil om de fortfarande finns i köket och pockar på uppmärksamhet. Du behöver byta ut färdigmat, snabba kolhydrater och det dåliga fettet, som finns i korv och chips, mot bra fett, som i olivolja, avokado och fisk. Ju bättre varor du har hemma, desto lättare är det att äta nyttigt. Köp mycket frukt och grönt, baljväxter, fiber, och rena råvaror som du tillagar själv; kyckling, fisk, ägg och kött. Lägg alltid först upp sallad på tallriken, och sedan en lagom portion av kolhydrater och protein. Du kan också behöva äta extra vitaminer och mineraler – särskilt vintertid.

Börja träna

För att må bra måste du röra på dig. Detta gäller oavsett om du är sjuk eller frisk. Men det är alltid klokt att göra en kontroll om du tror att du är sjuk. Om du har, eller tror att du har en sjukdom, som fibromyalgi kan du använda appen KRY för att få hjälp. Men trots att du har en sjukdom kan du träna – men genom en mjukare och enklare träning. Ett bra sätt att komma igång med träningen, särskilt om du känner dig otränad, är att börja promenera. Det fina med promenader är att du kan börja med det på en gång. Genom att gå bygger du både upp muskler och kondition, och det är en bra grund om du på sikt vill träna intensivare. Ett annat sätt är att börja med en idrott som du tycker är intressant och delta en gång i veckan, som i korpfotboll, innebandy, simning eller ett zumbapass. För att må bra behöver du dock röra på dig varje dag.

Med nya och gamla vänner

Om du tycker att det är svårt att lägga om ditt liv, så kan du ta hjälp av vänner. Tala om för familj och vänner att du vill äta hälsokost och träna och be dem om stöd. Om du börjar med en aktivitet så kommer du också få stöd där – och nya vänner!

marinate