Vad är ett kosttillskott?

Det har blivit allt mer vanligt att människor väljer att använda sig av kosttillskott för att få i sig alla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att hålla sig stark. I majoriteten av alla fall så räcker det dock gott och väl med att hålla en hälsosam och balanserad vardaglig kost för att lyckas med detta, men i vissa situationer kan det vara så att ett kosttillskott behövs som komplettering. Anledningen till detta kan vara en sjukdom som gör att kroppen har svårt att ta upp ett visst ämne, det klimat som man lever i eller att man t.ex. inte äter näringsrik mat som man bör.

Vad är egentligen ett kosttillskott? För att göra det så enkelt som möjligt kan man säga att ett kosttillskott är en mycket koncentrerad form av diverse vitaminer och mineraler. Det vanligaste är att tillskotten kommer i form av tabletter, men även ampuller, pulver eller vätska kan förekomma. Idag finns en uppsjö av mängder med olika typer av kosttillskott. Det kan t.ex. handla om C-vitamin, D-vitamin, Zink, Järn eller Kalcium. Det är heller inte ovanligt att fettsyror, örter eller växter och även aminosyror kan räknas in som kosttillskott.

Alla människor är dock inte i behov av kosttillskott och det är onödigt, och ibland även farligt att ta kosttillskott som man egentligen inte är i behov av. Precis som det aldrig är bra att ha ett underskott av vitaminer så är det inte heller bra att ha ett överskott. Eftersom kosttillskotten är en hårt koncentrerad form av ett specifikt ämne kan det alltså göra mer skada än nytta om det intas fast det inte behövs.

Ett mycket bra exempel på ett kosttillskott som ofta överdoseras är koffein. De allra flesta människor vet att koffein finns naturligtvis i vissa tesorter och kaffe, men många tar hjälp av energidrycker för att känna sig piggare. Ibland intas energidrycker även för att man tycker att de smakar gott, men här är det otroligt viktigt att vara försiktig. Intar man alldeles för mycket koffein finns det risk för att bli koffeinförgiftad. Detta gäller sällan de naturliga koffein som finns i kaffe och te, utan mer tillsatt koffeinpulver som finns i just energidrycker eller i kosttillskott som ska pigga upp användaren.

marinate