Välj välmåendet

Hälsokost och träning associeras ofta med måsten och skuldkänslor. ”Jag borde träna”, ”det är på tiden att börja banta”, eller ”jag måste sluta äta godis”. Det här är vanligt bland många människor och hur mycket vi än bombarderas med nyheter om faran med övervikt och rön om kopplingen mellan stillasittande och Alzheimers så gör vi inte nödvändigtvis något åt saken, annat än att ha dåligt samvete.

Samtidigt vill ju alla människor må bra; det finns väl knappast någon person i världen som vill må dåligt? Kan det vara så att vi inte riktigt inser hur livet är värt att levas? Och inte bara det: värt att levas väl? Faktum är att precis som tanken på träning eller hälsosam mat kan ge känslor av skuld så kan även njutning ge dåligt samvete och många gånger inser vi inte att man faktiskt får ha det roligt och skönt.

Inse ditt egenvärde

I Sverige lider många människor av psykisk ohälsa och det rör sig om allt från allmän oro och ångest till svår depression och självmordstankar. Mycket bottnar i en låg självkänsla där man inte känner sig värd någonting och att man inte förtjänar glädje. Det finns många

sätt att boosta självkänslan på, inklusive att fokusera på det man är bra på snarare än det man inte kan, liksom att äta väl och träna. Det gäller att inse att man faktiskt får ha det trevligt och att vara frisk och att man till och med är värd det!

Att ta hand om själv innebär att man älskar sig själv och vill få ut så mycket som möjligt av sitt liv. Sitter man bara och slötittar på TV timme ut och timme in så ger det inget som helst livsvärde. Nej, istället kan man satsa på att må bra och det är här som träningen och den välgörande maten kommer in och ligger på samma nivå som roliga biobesök, middagar med vänner och intressanta museivisningar. Se det inte som måsten utan snarare något som du ger dig själv i gåva! Att investera i ett underbart bubbelbadkar och att koppla av till tonerna av sin favoritmusik medan man ligger i det är inte bara skönt, utan är dessutom ett sätt att motverka sin stress och kunna samla tankarna lite. En rask promenad varje dag är nyttigt för både kropp och själ. En timme yoga rensar ut många oroskänslor. En simtur, en danslektion eller en kul badmintonmatch med kollegorna ger ny energi.

Ändrar man lite på sin inställning kan man komma enormt långt och kan se fram emot ett liv fullt av lust och energi. Du är värd ett starkt hjärta och att slippa ha ont eller vara stel! Det finns så mycket att se och göra, att det vore synd om det gick dig förbi.

marinate